06/22/2024
cska ac 23

Армейци!

 

Тази година се навършват 100 години от основаването на АС-23, на които ние, ЦСКА София сме преки наследници!

Ние сме Централен Спортен Клуб на Армията – отбора на Българската Армия!

Всяка държава има армия, независимо политическата обстановка, монархия или анархия, Армията си остава АРМИЯ!

Тази статия е от 20.10.2009 19:10.  Приятно четене.

Тази година се навършват 100 години от основаването на АС-23, на които ние, ЦСКА София сме преки наследници! Ние сме Централен Спортен Клуб на Армията – отбора на Българската Армия! Всяка държава има армия, независимо политическата обстановка, монархия или анархия, Армията си остава АРМИЯ!Шефовете на ЦСКА вече имат съдебно решение, според което тимът е наследник на АС-23. Това ще предизвика референдум за името на тима, към който може да се добави абревиатурата.

АС-23 е един от най-известните клубове преди 9 септември, като е бил ОФИЦЕРСКИ. Има една титла и една купа, но най-важното е, че притежава собствен стадион, където сега се намира “Българска армия”.

Игрището е било отдадено от общината за вечни времена след обединението на “Атлетик” и “Слава”. Там са построени първите трибуни в България.

“Атлетик” пък е единственият собственик на терена, който по-късно е даден на “Левски” и сега на неговото място се намира националният стадион. Всичко това се случва през 1925 година.

Всъщност се оказва, че през последните 20 години държавата е ползвала частен терен за своите нужди и на всичко отгоре взема и наем за него.

АС-23 престава да съществува на 9 ноември 1944 година, когато се слива заедно с “Шипка-Победа” и “Спартак” (Подуене) и се сформира “Чавдар”. Всичко е направено от временните ръководства на трите клуба. По това време председателят на АС-23 Димитър Айрянов е арестуван и осъден на 15 години от Народния съд, а почетният председател генерал-лейтенант Константин Лукаш – на смърт.

На 4 май 1948 година вече обединения “Чавдар” заедно с физкултурния колектив на армията и “Септември” сформират “Септември при ЦДВ” и тази дата се считаше за рождена на ЦСКА.

Факт е обаче, че преди това и “Чавдар”, и “Септември” участват със самостоятелни отбори в столичното първенство.

Преди 10 години бе стартирана процедурата по признаването на наследствеността, но след това бе забравена. Единствено бившият изпълнителен директор на клуба Емил Данчев кръсти мениджърската си агенция ЦСКА-АС-23 в памет на един от най-славните отбори в историята на българския футбол. (24часа)

Има още много материали по темата, както и цял сайт за АС-23.

Гриша Ганчев: „Няма друг вариант. Това е теренът на АС-23, чийто наследник е ЦСКА. Няма да отидем другаде“